Nuoren suomenpystykorvan kanssa kokeisiin ja kisoihin

Suomenpystykorva on kiistatta paras lintua haukkuva rotu maailmassa. Siitä ei ole tullut parasta linnunhaukkujaa tyhjästä vaan nykyominaisuudet ovat pitkän ja määrätietoisen jalostustoiminnan tulos. Ensimmäiset linnunhaukkukokeet järjestettiin jo vuonna 1897, eli koirien kanssa on kisattu jo yli 120 vuotta.  Kun mitatusti parhaita haukkujia on käytetty jalostukseen, on rodun käyttöominaisuudet saatu kiitettävälle tasolle. Miltei jokaisesta suomenpystykorvasta saa toimivan metsästyskoiran, mikäli isäntä tai emäntä malttaa sitä kouluttaa virheitä välttäen.

Lintukokeita järjestetään tukemaan rodun jalostusta ja optimitilanteessa jokaista suomenpystykorvaa käytettäisin ainakin kerran kokeessa näyttämässä riistankäsittelytaitojaan.

Suomenpystykorva on monipuolinen koekoira

Sen lisäksi että suomenpystykorvan kanssa kuljetaan linnunhaukkukokeissa, monet harrastavat myös muita kilpailulajeja. koiran kanssa kisataan hirvikokeissa, tehdään erilaisia taipumuskokeita esimerkiksi pienpedoille tai jopa karhulle. Metsästyskokeiden lisäksi suomenpystykorvan kanssa voi kisata esimerkiksi Agilityssä tai tokossa, toki huomioonottaen pystärin omaperäisen luonteen.

Parhaimmillaan koirasta tulee arvostettu kolmoisvalio.

Miten koiran kanssa lintukokeisiin?

Lintukoesäännöt päivittyivät kaudelle 2018-2019 – tehden kokeissa käynnistä entistä helpompaa. Kokeet ovat nyt yksiluokkaiset, eli liki kaikkiin kokeisiin voi osallistua ilman aiempaa kokemusta. lisäksi käyttövalionarvoon hyväksytään jatkossa kaksi ns. pitkän kokeen tulosta, niin täten oman koiran koeuraa voi suunnitella joustavammin.

Koeura kannattaakin aloittaa pitkässä kokeessa. Etukäteen hyväksi tiedettyyn lintumaastoon mennään koiran ja LINT-tuomarin kanssa itse valittuna ajankohtana, sää ja muut olosuhteet optimoiden. Tällöin koiralle annetaan varmasti parhaat mahdollisuudet näyttää osaamistaan leppoisan nelituntisen aikana. kokeisiin menoa ei kannata jännittää. Kyseessä on miellyttävä tapahtuma, jossa tutustuu muihin rodun harrastajiin

Ennen kokeeseen menoa tarvitset siis riittävän suuren maaston, jossa kulkea 3-6 kilometriä neljän tunnin aikana, Tuomarioikeudet omaavan henkilön ja tietysti innokkaan suomenpystykorvan löytämään ja haukkumaan lintuja. On myös hyvä varata mukaan maastoeväät itselle ja tuomarille sekä muistaa pieni tuomarimuistaminen, sillä tuomarointeja tehdään vapaaehtoistyönä rodun käyttöominaisuuksia ja jalostustyötä edistäen. Koiran rokotukset pitää olla kunnossa ja mielellään myös näyttelyissä olisi kertaalleen käyty ennen kokeeseen menoa (ei tosin pakollista)

Milloin koira on valmis kokeisiin?

Koira kannattaa viedä kokeeseen mieluummin liian aikaisin, kuin liian myöhään. hyvänä nyrkkisääntöjä voi pitää, että kun koira saa pitkiä haukkuja ja pudotukseen on mahdollisuuksia, on koira valmis kokeeseen. Kokeessa parhaat pysyttämispisteet saa 10 minuutin haukusta ja kun näitä on neljän tunnin aikana kolme kappaletta, on ”ykkönen” jo lähellä.

Haukkutyöskentelyn lisäksi mitataan muunmuassa hakua, linnun löytökykyä ja pakenevan linnun seuraamista. syksyllä 2018 myös tutkaa voidaan käyttää hyödyksi arvioinnissa ja haku on kiitettävää kun koira hakee 250-400 metrin etäisyydellä ryhmästä. Kiitettävän seuraamisen matkana taas pidetään 250 metriä, joka myös voidaan todeta tutkalta, mikäli sellainen on otettu käyttöön.

Nuorella koiralla voi olla kaikilla osa-alueilla vielä petrattavaa, mutta ei kannata sen tähden jättää kokeisiin menoa väliin. Voi olla, että juuri teidän koepäivänä tulee se hieno onnistuminen, jolloin koiralla onnistaa kaikki ja kotiintuomisena on se tavoiteltava ykköstulos ja koira on todistettavasti hieno rotunsa edustaja.

Kokeisiin kannattaa mennä heti alkukaudesta 20.8. -9.9., jolloin lintuja ei ole vielä hätyytetty, poikueet ovat koossa ja antautuvat helpommin haukuttavaksi. yhdelläkin poikueella on sopivassa tilanteessa mahdollista tehdä huippupisteet, jos koira saa uusintahaukkuja ja löytää poikueen lintuja uudestaan haukkuun. Alkusyksystä linnut myös nousevat nuoren koiran edessä herkästi puuhun ja kestävät haukkua, jolloin edellytykset tuloksen tekoon ovat olemassa.

Koirastasi nuorten pystykorvien ”Suomenmestari”?

jos sinulla on käsissäsi vuosikkaana-parivuotiaana lintuja hyvin haukkuva koira, kannattaa tähdätä Metsopoika-otteluun. Kisan käyneet koirat ovat erityisen suosittuja jalostuskoirina, joten oman linjan jatkuminen aikanaan hyvällä yhdistelmällä on paljon todennäköisempää. Varhaiskypsyyttä arvostetaan jalostustoiminnassa ja muun muassa varhaiskypsille suunnattu arvo-ottelu on parantanut koirien käyttöominaisuuksia.

Mistä apuja kokeeseen menoon?

  1. kannattaa olla yhteydessä paikallisiin harrastajiin, joilta saa varmasti apuja kokeiden suhteen.
  2. Koko suomen alueelliset tukihenkilöt on listattu pystykorva.info:ssa
  3. Paikallisista pystykorvakerhoista saa varmasti apua. Esimerkiksi Rovaseudun Pystykorvakerho toimii koko Lapin alueella ja jäseniä on ympäri Suomea.
  4. Facebookissa pystykorvaryhmissä huhuilemalla apua saa varmasti

Tsemiä kokeeseen. Kuvassa Luppoaika Sapuneito, joka oli aikanaan Metsopoikaottelun 5. ja ilmoitettiin kokeisiin heti kun ensimmäinen 10 minuutin haukku oli tosiasia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *