Suomenpystykorvan populaatio on pienentynyt huippuvuosista ja vuosittaiset rekisteröintimäärät ovat laskeneet vanhojen kasvattajien lopettaessa toimintaansa. Kysyntää pennuille kuitenkin on kovasti ja varsinkin käyttökokeissa käytettyjen vanhempien pennut ”viedään käsistä”. Rotu tarvitsee kipeästi uusia kasvattajia.

Miten voisin alkaa suomenpystykorvan kasvattajaksi?

Riittää että sinulla on terve ja metsällä toimiva rodunomainen narttu. Jos saat sillä lintuja ja sen luonne on mieleinen se kannattaa pennuttaa ainakin kerran. Tällöin tuot oman panoksesi rodun tulevaisuuteen.

Apua käytännön kysymyksiin saat Suomen Pystykorvajärjestön alueellisilta tukihenkilöiltä.

Ohjeita:
 1. Ennen pentujen teettämistä ja astutussuunnitelmia koira kannattaa viedä PEVISA-tarkastukseen, jossa koiran polvet ja silmät tutkitaan terveiksi. tarkastuksia järjestetään ympäri Suomea. Ennen ensimmäistä pentuetta tarkastus ei ole pakollinen, mutta tuo mielenrauhaa.
 2. Etsi hyvissä ajoin nartullesi sopiva uros esimerkiksi SPJ:n jalostusuroslistalta
 3. Katso että uros on riittävän erisukuinen, eli yhteisiä vanhempia on vähän. sukusiitosasteen määrittämisessä voit käyttää apuna Suomen pystykorvajärjestön virtuaaliparitustyökalua
 4. Sukusiitosasteen tulisi olla alle 3%, mutta mielellään alle 2%
 5. Pidä huoli, että yhdistelmän epiluku jää alle 1
 6. Ota yhteyttä jalostusneuvontaan ja pyydä mielipide muutamasta itseäsi kiinnostavasta uroksesta nartullesi.
 7. Käytä narttusi valitun uroksen luona ”tärppipäivinä”.
 8. tarkempia ohjeita astutukseen ja pennutukseen löytyy esimerkiksi Suomen Pystykorvajärjestön sivuilta
Miten pentujen menekin voi varmistaa?
 1. Viemällä nartun käyttökokeeseen ja osoittamalla sen metsästysominaisuudet käytännössä. Kokeeseen menoa jännitetään turhaan. Riittää että koira haukkuu 10minuuttia löytämäänsä lintua, liikkuu 4 tunnin aikana kohtuullisesti ja sille saadaan lintuja ammuttua haukkuun. Vapaaehtoisia tuomareita löytyy ympäri suomen, varaudu kuitenkin että ideaaliaikataulua voi joutua hieman sovittelemaan.
 2. Käyttämällä koiran ainakin kerran näyttelyssä. Käyttökokeissa ja näyttelyissä palkittujen narttujen pennut menevät vilkkaasti kaupaksi
 3. ilmoittamalla pentueesta esimerkiksi paikallislehdessä tai netin myyntipalstoilla.

Jokainen pentu on rodulle tärkeä!