Suomenpystykorva on paras lintua haukkuva koira

Suomenpystykorva on vertaansa vailla oleva eräkaveri, joka kiivaalla haukullaan pysyttää metsäkanalinnun oksalla siihen asti, kunnes isäntä tai emäntä pääsee pudottamaan arvokkaan saaliin yhteistyön päätteeksi. Se hakee riistaa laajalti ja metsästys pystykorvan avulla on jännittävää, koska ei voi tietää milloin haukku alkaa ja miten ainutlaatuinen eräkokemus tulee päättymään.

Suomenpystykorva on kaikista lintua haukkuvista roduista ehdottomasti läpi rodun toimintavarmin ja myös koetuloksin mitattuna parhaat linnunhaukkujat ovat suomenpystykorvia. Hankkimalla rekisteröidyn suomenpystykorvan vastuulliselta kasvattajalta voi olla miltei varma, että saa toimivan kaverin eräretkille, eikä  tarvitse menettää vuosikymmentä kairassa toimimattoman metsästyskoiran kaverina retkeillen.

 

Suomenpystykorva on maailman monipuolisin metsästyskoira

Sen lisäksi että suomenpystykorva haukkuu lintuja lyhyen metsästyskauden ajan Suomessa, sen kanssa voi harrastaa menestyksellä myös muita metsästysmuotoja.

Hirvenmetsästys suomenpystykorvalla

Useat seurueet käyttävät suomenpystykorvaa hirvenmetsästykseen ja nykyisillä pirstaloituneilla metsästysalueilla sen kyky pysyttää hirviä paikallaan pienillä metsäkuvioilla on todettu arvokkaaksi. Parhaat hirvenhaukkujat haukkuvat itsensä aina käyttövalioksi asti.

Talviset jahtimuodot

Latvalinturetkillä Ruotsissa pystykorva kahlaa soilla ja nostaa kiepissä olevat metsot puiden latvuksiin, aloittaen haukun hitaahkon ja vaivalloisen kahlaamisen päätteeksi.

Pienpetojen metsästys

Suomenpystykorva on todella hyvä pienpetopyynnissä, se etsii pedot omatoimisesti ja pysyttää ne haukussa siihen asti että isäntä tai emäntä saapuu paikalle. pienpetokausi alkaa aikaisin elokuussa ja jatkuu pystykorvan kanssa aina maaliskuun loppuun asti. voidaan sanoa, että pystykorvan metsästyskausi on pisimpiä. Se etsii supit öisillä pintapyyntiretkillä, nappaa ketun kiinni tavoitettaessa ja osoittaa tarkasti näädän päivämakuupaikat.

Vesilintujen metsästys

Monet harrastajat aloittavat kauden vesilinnunpyynnillä ja pystykorva on siinä oiva apu. Se ajaa vesilinnut piiloistaan avoveteen ja usein pysyttää ne haukulla aina tarkkaan laukaukseen asti. Osa koirista noutaa vesilinnut, mutta älykkäänä koirana se antaa isännän myös toisinaan hoitaa noutajan virkaa.

Suurpedot

Osa pystykorvista haukkuu karhua rohkeasti ja Ilveksiäkin haukusta on tavoitettu.

Jänis ja orava

Ennakkoluulottomimmat metsästäjät ampuvat myös jäniksiä suomenpystykorvan ajosta. Oravannahka ei enää ole kaikkialla käypä maksuväline, mutta osalla koirista on vielä hienosti vietit tallella.