Pidempi metsästysaika vaikuttaa kanalintukantoihin korkeintaan muutamia prosentteja

15.8.2018 Maa- ja metsätalousministeriö lähetti lausuntopyynnön liittyen metsästysvuoden 2018-2019 metsästysaikoihin. MMM ehdottaa, että pyyntiä pääsääntöisesti pidennetään läpi suomen johtuen hyvin kasvaneista lintukannoista. Kun kanta on kasvussa, niin sitä voidaan verottaa voimakkaammin.

Lapissa päästään latvametson pyyntiin

Suuressa osassa Lappia metsoja on nyt ennätysmäärin. Pesinnät onnistuivat hyvin ja emolinnut olivat säästyneet viime talvena mallikkaasti. Tästä johtuen pyyntiä jatketaan aina joulukuun 10. päivään asti. Tämä avaa pohjoisessa pyytäville mahdollisuuden latvametson pyyntiin tänä syksynä. Lumitilanteesta johtuen toki valtaosa kairoista on saavuttamattomissa, mutta mielenkiinnolla odottelen kokemuksia hiihdellä omilla jahtialueilla myös joulukuussa. Teertä saa myös metsästää koko Lapissa marraskuun 10. päivään asti. Suuria teeripoikueita näkyykin siellä-täällä.

Pidennetyn kauden vaikutus kantoihin on minimaalinen

Osassa Facebookin metsästysryhmiä kauhistellaan pidennetyn pyynnin vaikutusta riistakantoihin. Jostain syystä riista-asioissa järjen kuuntelu unohtuu ja mennään voimakkaasti tunteella. Suomessa on kansainvälisestikin huippuluokkaa oleva riistatietämys ja metsästystä on tutkittu verrattain paljon. Mm seuraavia faktoja on käynyt ilmi:

  1. Metsästyksen vaikutus kanalintukantoihin on minimaalinen, puhutaan vain prosenteista
  2. Saaliiksi saadaan kannan noustessa pääosin nuoria lintuja, joista suurin osa menehtyy tutkimusten mukaan muutoinkin talven aikana
  3. Varsinkin Lapissa ja kainuussa riistakannat ovat olleet nousussa metsästyksestä huolimatta, kanalinnut kestävät hyvin voimakkaampaa verotusta hyvinä lintuvuosina.
  4. vuoden 2018 riistakolmiolaskennoissa metsokannat on ennätyslukemissa ympäri Lappia

Lisäksi tein pienen kyselyn tuolla suomenpystykorvaryhmässä. Noin kaksi kolmesta metsästäjästä arvelee pidemmän kauden lisäävän pyyntipäiviä. Tämä tarkoittaisi suoraan laskettuna noin kolmanneksen kasvua metsästyspaineeseen ja sitä kautta kanalintusaaliiseen (metsästyspaine kasvaa ajallisesti noin 45%). Kaikkiaan pidemmän metsästysajan aiheuttama lisäverotus lintukantoihin olisi tällöin alueesta riippuen muutaman prosenttiyksikön luokkaa (esim. 6 –> 9%)

Kanalintukannat kuitenkin kasvoivat monin paikoin yli 50%. Tosiasiassa uskon pidemmän kauden vaikutuksen olevan vieläkin pienempi, koska liikkumisolosuhteet ja lumitilanne vaikeuttavat metsästystä jo marras-joulukuussa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *