Lapissa metsoa ja teertä saa metsästää vain luotiaseella 1.10.-10.12.

Uusi metsästyslaki antaa mahdollisuuden rajata metsästysaikoja myös muilla kuin ajallisilla perusteilla, niin ajattelinpa herätellä hiukan raflaavammalla otsikolla. On puhuttu esimerkiksi metsästysrajoituksista liittyen käytettyyn asetyyppiin tai muuhun pyyntimenetelmään. Millaisia pitäisi rajoitusten olla, jotta ne olisivat tasapuolisia? Pystykorvat kaipaa metsään ja mielellään sen muutaman pudotuksen pysyäkseen vireessä. Toiveissa olisi, että saadaan pitkä kausi nautiskella Helmin ja Lempi-Iitan kanssa.

”Kuusamon Yhteismetsä rajasi metsästyksen seisovan koiran avulla 3 päivään vuodessa, koska jahtimuoto verottaa lintukantoja liian voimakkaasti” – tällaisen lehti-ilmoituskuvan sain joku päivä sitten kaverilta. Vaikka ilmoitus mahtaa olla feikki???! – niin pohdin sen saatuani, että miltä tuntuisi itseltä, jos suomenpystykorvan käytöstä olisi samanlainen ukaasi. Eihän se mieltä ylentäisi. Onneksi yleisesti ottaen pystykorvamiehiä pidetään valveutuneina ja haavakoita jää vähän tarkkaan merkityistä haukuista. Se on mielikuva mistä kannattaa pitää kiinni.

Maltilla jahtiin

Syksy 2018 näyttää erityisen lupaavalta. Nyt lintukannat on pitkästä aikaa huippulukemissa tuolla omilla pyyntialueilla ja pitipä tänään muutama lisälupakin ostaa ennen uusia kiintiöitä. Toisaalta lisääntyvät metsokannat antaa hienon mahdollisuuden treenata pennun kanssa ja nauttia useista jännittävistä tilanteista, mutta toisaalta taas kysyy malttia pysyä kiintiöissä jos ja kun koira alkaa toimia. Onneksi teeriä on tänä syksynä runsaasti, niin saa varmasti hyvillä mielin muutaman pennulle pudottaa.

Tämänkin riistarikkaan syksyn varjopuolena on varmasti taas ns. nälkäpyytäjien ylilyödyt jääkaappipakastinkuvat ja hyödyntämättä jäävät rintafileettömät linnunropit matkailuvaunumajoituksen jäljiltä. Harmittaa jo valmiiksi muutamien sankareiden edesottamukset. Aina kun lintuja on, niin muutamilla veijareilla ei pysy verotus kohtuudessa. Testosteroniylijäämät yhdistettynä kilpailuhenkiseen porukkaan saa riistakannoissa pahaa jälkeä aikaiseksi.

Pidetäänhän me pystärin omistajat tuolla lintutarhoissa huoli, ettei pystykorvamiehiä syytellä yliverotuksesta, vaikka se homma koiran kanssa rokkaakin. Muutama pudotus hyviin töihin ja muistaa joka kerta vaatia koiralta hitusen enemmän. Kehittelinkin pari haastetta ja heitän ne nyt kanssapyytäjille:

Pystykorvamiehen haaste nuorelle koiralle

Nuori koira pitää saada toimimaan ja siinä onkin tärkeää, että ammutaan lintu aina oksalle tarkkaan merkintään (nokka osoittaa linnun puussa)

  1. ensimmäinen lintu nuorelle koiralle ehdoton mahdollisimman nopsaan!
  2. sitten vaaditaankin parempi 250m seuraaminen
  3. puustalöytöhaukkuun kolmas
  4. uusintahaukkuun neljäs
  5. siirrytään kokeneen koiran haasteeseen

Pystykorvamiehen haaste kokeneelle koiralle

kokeneelle koiralle pudotukset ainoastaan uusintahaukkukertoimella.

  1. ensimmäinen pudotus uusintahaukkuun tai puustalöytönä hiljaa istuvasta poikalinnusta pitkältä seuraamiselta palatessa
  2. toinen 2. uusintahaukkuun
  3. kolmas 3. uusintahaukkuun
  4. ja niin edespäin

Näillä haasteilla arvelen, että useimmilla pysyy saalismäärät maltillisina, eikä yliverotusta pääse syntymään. 🙂

Millaisia haasteita teillä käytetään koiran toiminnan parantamiseen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *