Riistakolmiolaskennat 2018 – Ennätyksellisen kova lintusyksy edessä?

Suomenpystykorvilla kuulostaa olevan työntäyteinen syksy edessä. Pitkästä aikaa kesä on ollut erityisen otollinen ja suuriakin teeri- ja metsopoikueita kuuluu olevan vähän joka puolella Suomea. Meidänkin marjastus- ja näädänpyyntireissuilla on tullut lintuja kiitettävästi vastaan ja paikoin lintuja on aivan hulvaton määrä. Uskallan väittää, että monin paikoin puhutaan ennätyksellisistä tiheyksistä. Tänä vuonna varmasti uskaltaa koiralle sen linnun tai pari pudottaa ilman suurempia omantunnontuskia.

Riistakolmiolaskennoista on tätä kirjoittaessa tehty vähän reilut 30%, joten suunta alkaa olla selvillä. Jonkin verran liikahtelua on odotettavissa alueilla, joissa kolmioista on laskettu vasta muutamia, jolloin yksittäinen tyhjä tai linturikas kolmio voi heittää kokonaistulosta vielä merkittävästi. Silti on ilahduttavaa huomata, että suomea kokonaisuutena tarkastellessa on kannat esimerkiksi metson osalta noin 48% kasvussa viime vuoteen verrattuina ja joillain alueilla nousua on jopa yli 100%. Noilla tutuimmilla alueilla esimerkiksi teerikannat ovat laskentojen mukaan jopa kahdeksankertaistuneet!!! 

Sodankylän metsokanta kolmiolaskennoissa vuosina 1987-2018 (alustava)

Nuorille suomenpystykorville nousevat kannat ja suuri poikueiden määrä tekee hyvää. Jo monta syksyä pennun kouluttaminen on ollut hankalaa, kun raavaat linnut ovat arkoja. Nyt metsissä on kuitenkin niin hyvin pelikavereita, että eiköhän hitaampikin pentu saa jutun juonesta kiinni.

Sitä en tiedä, voiko noinkin suuri kannan nousu johtua pelkästään pesintämenestyksestä, sillä esimerkiksi viime syksynä teeriä näkyi todella vähän, mutta nyt isoja poikueita on siellä täällä. Jo keväällä saattoi havaita, että lintuja on enemmän kuin aiempina keväinä, vaikka viimesyksynä ne olivat kadoksissa. Liekö nämä nyt niitä kuuluisia Esson paarin paluumuuttajia.. 🙂

Pitkä pyyntisyksy ja kauden lopetus latvalintujahtiin?

Uudessa metsästysasetuksessa teeren ja metson metsästysaikaa voidaan pidentää hyvinä vuosina joulukuun 10. päivään ja erityisen hyvinä syksyinä voi päästä myös latvalintujahtiin tammikuussa. Kun nyt näyttää, että lintukannat on monilla alueilla ennätyslukemissa, niin lienee perusteltua odottaa pitkää ja työntäyteistä syksyä suomenpystykorville. Olisihan se toki myös mukava päästä metsojen perään hiihtelemään kotoisiin kairoihin tammikuussa. Nyt lainsäätäjiltä odotetaan varmasti linjausta siihen, että kuinka hyviä lintukantojen pitää olla, jotta pitkä kausi on mahdollinen. Jos ei ennätyslukemat riitä, niin koko asetusta voidaan pitää lähinnä vitsinä.

Ainakin omalta osaltani pidempi metsästysaika tuskin lisää pyyntipäiviä merkittävästi, vaan metsästystä tulee varmasti harrastettua enemmän viikonloppuisin. Muutenkaan en ole lintuja paljoa ampunut, vaan enimmäkseen ne tulee karkoitettua haukusta uusintahaukun toivossa. Toki pennulle toivoisi sen pudotuksen tälle syksylle, kun se viime syksynä jäi saamatta.

Miltäpä laskennat teillä päin näyttää?

linkki 2018 riistakolmiolaskentaan

Päivitys 8.8.:

HUOMIO! Juuri tulleen tiedon mukaan kolmioita kaivataan runsaasti lisää! Nyt kaikki kynnelle kykenevät laskemaan, niin saamme nauttia pitkästä pyyntiajasta myös kotimaassa.

 

2 ajatusta aiheesta “Riistakolmiolaskennat 2018 – Ennätyksellisen kova lintusyksy edessä?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *